Friday, January 28, 2011

Έφυγε η Gladys Horton των Marvelettes

Για τους νέους των τελευταίων 2-3 γενεών πιθανώς να μη λέει τίποτα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του girl group, των Marvelettes που σε πολλούς παλιούς θα είναι γνωστές για την επιτυχία του 1961 "Please Mr Postman".

Πέθανε σε ηλικία των 66 ετών την Τετάρτη που μας πέρασε στο νοσοκομείο Sherman Oaks της Καλιφόρνια όπου και νοσηλευόταν εξαιτίας επιπλοκών από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η Horton σχημάτισε τις Marvelettes όταν εκείνη ήταν 15 ετών και όταν ακόμα εκείνες ονομάζονταν Casinyets.
Το 1961 σε ένα talent show τράβηξαν την προσοχή ενός από τους δασκάλους τους που διοργάνωνε μια audition. Αμέσως κάνουν συμφωνία με μια μικρή εταιρία που είχε ζωή μονάχα δυο χρόνια και μη έχοντας εμπειρία από girl groups, τις βάζουν να υπογράψουν το συμβόλαιο που θα καθιστούσε την Horton την βασική φωνή και σαν group-mate την Wanda Young. θεωρήθηκε το πρώτο επιτυχημένο girl group.

To 1961 η εταιρία τους η Motown θα κυκλοφορήσει το πρώτο single τους με την ονομασία "Dear Mr. Postman". To singl χτύπησε την πρώτη θέση και έγινε η αίτια για περιοδείες εκείνη την εποχή. "περάσαμε από την κόλαση σε αυτές τις περιοδείες" Θα πει η Wanda Young."Ήταν τόσο άσχημα-το ταξίδι, το φαγητό, τα καταλύματα που η Juanita (Coward) υπέστη νευρικό κλονισμό Έπρεπε να μπει κάτω από ιατρική παρακολούθηση και να φύγει ύστερα απο το group το 1963. Παρά τις δυσκολίες η ομάδα κατάφερε να φτάσει την Δισκογραφική τους εταιρία-σε ένα σημαντικό ρεκόρ πωλήσεων και εκεί θα άνοιγε ο δρόμος και για άλλα girl groups που ακολούθησαν: The Ronettes, The Supremes κ.α.


Η Horton τραγούδησε με το group πολλές μετέπειτα επιτυχίες. "Beechwood 45789", "Playboy" και το "To Many Fish In The Sea" ήταν κάποια από τα κομμάτια που ανέβασαν στην κορυφή τα κορίτσια.

To 1967 η Horton μετά από πολλές επιτυχίες με το group και πολλές καλές θέσεις στο Billboard και τα charts εκείνης της εποχής, θα αποχωρήσει για να παντρευτεί και θα αντικατασταθεί από την Anne Bogan. Επιστρέφοντας μετά από πολλά χρόνια η Horton μπήκε ξανά στην παρέα για να κάνει περιοδείες μαζί τους με την ονομασία "Gladys Horton of the Marvelettes" μιας και δεν είχε τα δικαιώματα του ονόματος. Συνέχισε να εμφανίζεται ταχτικά μέχρι που υπέστη το εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι Marvelettes τιμήθηκαν πολλές φορές για την προσφορά τους πολλές φορές στα χρόνια που πέρασαν. Εκτός από τις επιτυχίες των μεγάλων θέσεων σε charts και Billboard σαν αναγνώριση

  • το 1995 έλαβαν το βραβείο "The Rythm & Blues Pioneer Award (Rythm & Blues Foundation).
    το 2004 συμπεριλήφθηκαν στο "Vocal Group Hall of Fame".
  • το 2005 τους απονέμεται απο την RIAA ( Ένωση βιομηχανιών δίσκων της Αμερικής) χρυσός δίσκος για τα "Please Μr. Postman" και "Don't Mess With Bill".


No comments: