Friday, January 14, 2011

Η πολυαναμενόμενη επανακυκλοφορία των Death

Ο θρύλος του death μέταλ ετοιμάζεται να αναβιώσει μέσα από μια μεγάλη επανακυκλοφορία.Ο λόγος για τον ερχομό του παλιού "The Sound of Perseverance" που θα περιέχει ακυκλοφόρητο υλικό από demos.

Η ανανέωση για το album επήλθε και στο αισθητικό κομμάτι αφού το παλιό εξώφυλλο πρόκειται να αντικατασταθεί. Ένας μεγάλος της εικονογράφησης βρέθηκε μπροστά από την οθόνη και ανέλαβε το εξώφυλλο. Ο λόγος για τον Travis Smith που είναι αδύνατον να αναφερθούν όλα τα συγκροτήματα που υπάρχουν στο portfolio του. Να σημειωθεί πως το πρώτο εξώφυλλο του "The Sound of Perseverance" το είχε επιμεληθεί πάλι ο Smith και ήταν ένα από τα πρώτα του εξώφυλλα. Έχει ένα δικαίωμα παραπάνω θα πούμε εμείς. Ο ίδιος απάντησε σε ερωτήσεις που του έγιναν από το αμερικάνικο Reign In Art:

Reign in Art: Το "The Sound of Perseverance" ήταν ένα από τα πρώτα εξώφυλλα που έκανες. Κατά πόσο νομίζεις πως η τέχνη σου ωρίμασε από τότε;

Travis: Ναι, νομίζω ότι άλλαξε από πολλές πλευρές. Όλα, από την διαδικασία αυτή κάθε αυτή, ως το να ξέρεις το τι θα αφήσεις απ' έξω. Να παραμείνεις προσηλωμένος στο τελικό αποτέλεσμα και σε όλα όσα έχουν σχέση με αυτό, στα αλήθεια. Είναι ένα από τα πράγματα που στην ουσία τήρησα για την δημιουργία του νέου εξωφύλλου των Death (επανακυκλοφορία του The Sound of Perseverance).

Reign in Art: Τι σκέφτηκες την πρώτη φορά που άκουσες το "The Sound of Perseverance" και κατά πόσο αυτή η εντύπωση που βγήκε από την ακρόασή βγήκε και στην δημιουργία του εξωφύλλου;

Travis: Η μουσική του album από μόνη της δεν επηρέασε στο αποτέλεσμα μιας και δεν το είχα ακούσει μέχρι το κύριο μέρος του artwork να ολοκληρωθεί. Αλλά ήξερα τι ακριβώς ήθελε να πει και να πετύχει ο Chuck με αυτό το album. Την πρώτη φορά που το άκουσα, μου άρεσε, ασφαλώς, παρόλο που δεν με συνεπήρε, αφού τα φωνητικά ήταν λίγο πιο δυνατά απ' ότι είχα συνηθίσει. Περίμενα τον ήχο να είναι περισσότερο σαν το "Symbolic", έχω την εντύπωση.

Reign in Art: Ήταν δική σου επιλογή να ανανεώσεις το εξώφυλλο αυτού του δίσκου ή ήταν επιλογή της δισκογραφικής εταιρίας;

Travis: Ήταν δική μου επιλογή. Η πιο σύντομη απάντηση είναι πως έκανα ειλικρινά μια δίκαιη απεικόνιση του πως πρέπει να είναι το άλμπουμ σήμερα. Γνωρίζοντας πράγματα τώρα, που δεν ξέραμε πριν (μιάς και αυτή ήταν η τελευταία αληθινή δουλειά από τους Death, λαμβάνοντας υπ' όψη τα γεγονότα που στοιχειοθετούν αυτήν την άποψη) και έχοντας την πολυτέλεια εκ των υστέρων, και όπως είπαμε και πριν πως ή δουλειά μου είναι πιο ώριμη από πολλές πλευρές, απλά πιστεύω πως το άλμπουμ αξίζει καλύτερης αντιμετώπισης. Έχω ήδη ακούσει κατηγορίες τύπο- δόθηκε γραμμή από την εταιρία το εξώφυλλο να είναι πιασάρικο και να πουλήσει. Η εταιρία δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα με την ιδέα καταρχάς. Νιώθω υποχρεωμένος να αναφέρω πως 12 χρόνια μετά από την ολοκλήρωση αυτής της δουλειάς μπόρεσα να διακρίνω της ατέλειες της προηγούμενης δουλειάς και να διακρίνω από ποιες πλευρές θα μπορούσε να γίνει καλύτερη. Ακόμα το βλέπω σαν μια κληρονομιά του σπουδαίου εξωφύλλου του "Symbolic" και ήθελα να το εξαργυρώσω αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Το κίνητρο ήταν απολύτως ειλικρινές και ήταν ένας τρόπος να αποτίνω ένα φόρο τιμής στο album με αυτή τη κυκλοφορία. Αργότερα, όταν άκουσα για αυτήν την επανέκδοση άρχισα να το σκέφτομαι ξανά. Μίλησα στον Eric Greif (υπεύθυνος και διαχειριστής των δικαιωμάτων του Perseverance) σχετικά με αυτό το θέμα. Υπήρχε λίγος χρόνος και έτσι παρουσίασα την ιδέα και στην οικογένεια του Chuck αλλα και στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος με τα οποία μιλάω ακόμα, για το αυτό είχε τις ευλογίες όλων να γίνει. Είναι πιο κοντά στο οriginal sketch του Chuck (και στις σημειώσεις) από την αρχή, στα οποία στο αυθεντικό υπήρχαν μερικές λεπτομέρειες που είχαν γίνει κάπως διαφορετικές για πολλούς λόγους εκείνη τη στιγμή. Είναι αλήθεια πως ο Chuck και εγώ ήμασταν χαρούμενοι με το αυθεντικό τότε, αλλά είμαι απολύτως πεπεισμένος για το αν αυτό το καινούριο θα τον αντιπροσώπευε, θα είχε δώσει στο πρώτο, στο αυθεντικό μια δεύτερη ματιά.

Reign in Art: Ποια μέσα χρησιμοποίησες το 1998 και ποια μέσα για την επανέκδοση;

Travis: Τα ίδια μέσα τότε και τώρα. Φωτογραφία επεξεργασμένη ψηφιακά. Η καινούρια δουλειά έχει οργανικά στοιχεία που δίνουν μια υφή σαν ζωγραφισμένη και άλλα πράγματα ίδια με αυτά.


Καινούρια version του εξωφύλλου


Παλιά version του εξωφύλλου

No comments: