Wednesday, April 27, 2011

Η θρυλική τραγουδιστρια της punk, Poly Styrene πέθανε στα 53 της



Το πραγματικό της όνομα ήταν Marianne Elliot-Said. Μαχόταν για αρκετά χρόνια με τον καρκίνο του μαστού και την Δευτέρα 25 Απριλίου, 2011 νικήθηκε στα 53 της χρόνια.

Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1957 στο Μπρίξτον του Λονδίνου. Από τα εφηβικά της χρόνια ήταν ανήσυχη. Μια ξυπόλυτη χίπισσα. Σε ηλικία 15 χρόνων το έσκασε από το σπίτι της με 3 μόνο λίρες Αγγλίας στην τσέπη της. Και αυτό για να πηγαίνει απο το ένα φεστιβάλ στο άλλο και να μένει σε καταλήψεις χίπιδων. Πίστευε πως αυτή ήταν η ευκαιρία της να επιβιώσει. Η περιπλάνηση μακριά από το σπίτι της τελείωσε ξαφνικά όταν πάτησε μια σκουριασμένη πρόκα ενώ έκανε μπάνιο σε ένα ρέμα και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με σηψαιμία.

Επηρεασμένη από μια εμφάνιση των Sex Pistols σε μια άδεια αίθουσα, την ημέρα των γενεθλίων της, αποφασίζει να σχηματίσει τους X Ray Spex και βάζει αγγελία ζητώντας νέους πάνκηδες που θα ήθελαν να μπουν σε ένα συγκρότημα. Και αυτό ήταν. Η Poly Styrene χαρακτηρίστηκε από το billboard σαν "αρχέτυπο για το σύγχρονο, φεμινιστικό punk". Φορούσε σιδεράκια, μια αντισυμβατική συμπεριφορά ενάντια στα πρώτυπα της γυναίκας rock star της εποχής του '70. Υπήρξε ένα από τα πιο αντισυμβατικά είδωλα στην ιστορία της ροκ.


Το 1978 μετά από μια συναυλία είδε ένα όραμα. Ένα ροζ φως στον ουρανό και αισθάνθηκε να τρίζουν τα αντικείμενα στο άγγιγμά της. Είχε κυριευτεί από παραισθήσεις Η μητέρα της την πήγε στο νοσοκομείο και εκεί της διαγνώστηκε σχιζοφρένεια και εκεί είπε πως δεν θα ξαναδουλέψει ποτέ. Παρόλο που της έλειπε το να παίζει μουσική, εκ των υστέρων, ένιωσε πως το να βγει έξω θα της έκανε καλό. Το 1991 μαθαίνει ότι πάσχει από διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη). Το γεγονός ανάγκασε τους X Ray Spex να διαλυθούν και το 1980 η Poly Styrene ηχογραφεί ένα solo album. To ''Translucence''.


Η Poly Styrene περιέγραφε τον εαυτό της σαν ένα "παρατηρητή, δεν είμαι ένας καλλιτέχνης που υποφέρει από βασανιστικές εμπειρίες. Έπαιζα με λέξεις και με ιδέες. Γελόντας με οτιδήποτε και αυτό φαινόταν".

Έμενε μέχρι σήμερα στο St Leonards στο ανατολικό Σάσεξ.

H κόρη της, Celeste Bell-Dos Santos είναι η τραγουδίστρια του Ισπανικού συγκροτήματος Debutant Disco.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στo περιοδικό The Sunday Times μεταξύ πολλών που θα πει σχετικά με την σχέση της με την κόρη της, θα αποκαλύψει οτι κάνει θεραπείες για καρκίνο του μαστού ο οποίος έχει εξαπλωθεί στην σπονδυλική στήλη και τους πνεύμονες.




No comments: