Tuesday, March 08, 2011

To καινούριο album των Coldplay (λεπτομέρειες)

Εκπρόσωπος της μπάντας από το Λονδίνο δήλωσε πρόσφατα στο MTV ότι η φήμες που αφορούν στην κυκλοφορία του νέου album δεν ισχύουν: "Η ημερομηνία κυκλοφορίας δεν έχει οριστεί ακόμα για το καινούριο album των Coldplay".

Κάτι που έχει ήδη επισημοποιηθεί είναι ότι το καινούριο άτιτλο album θα είναι μια συνέχεια του "Viva La Vida or Death And All His Friends" του 2008. Η κυκλοφορία γίνεται από τις Capitol, Parlophone.

Παραγωγή
Η παραγωγή έχει γίνει από τους ίδιους τους Coldplay αλλά και απο τους Rik Simpson,

  • Brian Eno: Παραγωγός, συνθέτης, καλλιτέχνης, γνωστός και από τους Roxy Music και την συνεργασία του με τον David Bowie. Έχει συνεργαστεί κατά το παρελθόν με πολλά συγκροτήματα στο ρόλο της παραγωγής (Talking Heads, U2, Cluster κ.α.)




  • Markus Dravs: Πολλά album στο βιογραφικό του εκ των οποίων και αυτό με τον προαναφερθέντα Brian Eno με το "Nerve Net", James "Wah Wah", Björk "Homogenic", Arcade Fire "The Suburbs", Coldplay "Viva La Vida or Death and All His Friends".





Οι ίδιοι οι Coldplay μετά από την κυκλοφορία του 2008 επιθυμούσαν η καινούρια τους δουλειά να είναι "πιο ακουστική" και "πιο οικεία" από την προηγούμενη. Ηχογραφήσεις έγιναν σε μια εκκλησία στο Βόρειο Λονδίνο αλλά και στο προσωπικό τους studio στο οποίο έγινε και η προηγούμενη δουλειά.


Ο μπασίστας των Coldplay, Guy Berryman θέλοντας να αναφέρει πως η μπάντα θα επιστρέψει στο studio λέει συγκεεκριμένα:

"Έχουμε ήδη κάποιες λίστες με ιδέες τραγουδιών. Ποτέ δεν σταματάμε να γράφουμε. Μπαίνουμε στο studio με τα καλύτερα πλάνα και στο τέλος αυτό που θα καταλήξουμε δεν θα είναι το ίδιο με αυτό που ξεκινήσαμε. Είναι απλά συναρπαστικό να αναρωτιέσαι τι θα βγει από τα ηχεία μετά από κάποιο χρόνο. Έχουμε προγραμματίσει κάποια συναρπαστικά πράγματα. Ήρθε η ώρα για την μουσική μας να πάρει διαφορετικές κατευθύνσεις και να εξερευνήσει άλλες λεωφόρους".


Ο Chris Martin, τραγουδιστής της μπάντας θα δώσει τη δική του οπτική:

"Ξοδεύουμε πολύ χρόνο στην δημιουργία. Ίσως επειδή κοντεύουμε τα 33, αλλά αισθάνομαι πεινασμένος να γράφω μουσική όλη την ώρα. Νομίζω προς το τέλος αυτής της περιοδείας, θα σταματήσουμε να περιοδεύουμε για λίγο. Θα βγάλουμε ένα δίσκο όχι τόσο πολύ με φιλαρμονικές, πολλά πνευστά και τέτοια. Νομίζω πως ο επόμενος δίσκος θα είναι πιο απογυμνωμένος βασισμένος σε μια ιστορία που δεν μπορώ να πω γιατί θα γίνω κακός".

Πάντως μπορεί να μην θέλει να αποκαλύψει ο Martin αλλά όλο και κάτι του ξεφεύγει από εδώ και από εκεί. Σύμφωνα με τον ίδιο "probably begin[s] with an 'M' Two words". Στιχουργικά το album είναι εμπνευσμένο από τα "Old School American graffiti" αλλά και από το "Κίνημα του Λευκού Τριαντάφυλλου" (Weiße Rose στα Γερμανικά. Ηταν ένα κίνημα των διανοουμένων στην Ναζιστική Γερμανία που αντιστεκόταν στην βία του καθεστώτος. Το κίνημα έγινε γνωστό για τις διαμαρτυρίες του, διανέμοντας φυλλάδια).


Ακόμα μεγάλη επιρροή για το συγκρότημα αποτέλεσε και η διάσημη σειρά "The Wire".

No comments: