Monday, February 28, 2011

Η έμπνευση των νεανικών χρόνων του Bob Dylan δεν ζει πιά



Την γνώρισε το 1961 στην Νέα Υόρκη και έγινε το ταίρι του κάνοντας την εμφάνισή της στο εξώφυλλο του κλασικού album του 1963, "The freewheelin' Bob Dylan", αγκαλιάζοντάς τον σφιχτά, δείχνοντας τα συναισθήματά της. Έγινε η αιτία να γραφτούν για την παρουσία της κομμάτια όπως το "Don't Think Twice, It's All Right" και "Boots of Spanish Leather" απο τον ίδιο τον Dylan κατά την διάρκεια διακοπών τους στην Ιταλία. Ο χωρισμός τους το 1964 θα γίνει η αιτία να γραφτεί μια από τις πιο αξιοσημείωτες δουλειές του Αμερικανού καλλιτέχνη. Το "Ballad in Plain D".


Η Suze Rotolo έφυγε στα 67 της.

Για την σχέση της με τον Bob Dylan θα μιλήσει αργότερα στο βιβλίο της, "A Freewheelin' Time: A Memoir of Greenwich Village in the Sixties''. Εκεί θα περιγράψει τις εμπειρίες της, και τις εντυπώσεις της από την ζωή της, τις ριζοσπαστικές ιδέες στην εποχή του Μακαρθισμού, αλλά και την folk μουσική στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης. Αργότερα θα γράψει και άλλα βιβλία περισσότερο με ενδιαφέρον προσανατολισμένο στην τέχνη.
Η Rotolo γεννήθηκε στο Queens, σε μια άλλη συνοικία της μεγαλούπολης και είχε καταγωγή από την Ιταλία. Ο Θείος της ήταν ένας φημισμένος ζωγράφος της εποχής, ο Pietro Pezzati ο οποίος είχε ακραίες δεξιές αντιλήψεις που έφταναν σε αυτές του φασισμού, αφού πίστευε στον Benito Mussolini. Η Rotolo θεωρείται ότι είχε επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την μουσική του Dylan, αλλά και ήταν η αιτία να στρέψει το ενδιαφέρον του προς την ζωγραφική. Παράλληλα η Αμερικανο-Ιταλίδα πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά του εμπάργκο της Αμερικής προς την Κούβα και την ελεύθερη μετακίνηση προς αυτήν. Υπήρξε μέλος του Συνεδρίου για την Φυλετική Ισότητα (CORE). Ταξίδεψε το 1964 προς την Κούβα με μια ομάδα ενώ εξακολουθούσε να ισχύει η απαγόρευση της Αμερικής. Εκεί θα μιλήσει προς όλους τους αντιπάλους του Fidel Castro λέγοντας το ακόλουθο: "Αυτά τα σκουλήκια δεν καταστέλλονται Μπορεί να υπάρξει μια ανοιχτή κριτική του καθεστώτος. Για όσο θα κρατούν το στόμα τους κλειστό θα είναι ανεκτοί".

To 2005 θα εμφανιστεί στην ταινία του Martin Scorsese για τον Bob Dylan. Η ταινία στην ουσία είναι ένα ντοκυμανταίρ που εστιάζει στην καριέρα του μουσικού από το 1961 εως το 1966. Τα νεανικά χρόνια.

No comments: