Tuesday, January 18, 2011

Η μουσική που βασανίζει ανθρώπους

"Ελπίζω στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον όταν οι εγκληματίες πολέμου της οικογένειας Μπους θα προσαχθούν σε δίκη και μια μέρα θα φορούν στολές καταδίκων και μαύρες κουκούλες, η μουσική των Rage Against the Machine θα παίζει στα κελιά τους 24 ώρες το 24ωρο".

Ο Tom Morello, ο μουσικός,και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια συνέντευξη σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρθηκε με σκληρό τρόπο στην οικογένεια Μπους.

Ο Morello μίλησε για ένα θέμα που πέρασε πολλές φορές στα ψιλά και έχει να κάνει με τη χρήση της μουσικής εις βάρος των ανθρώπων. Την χρήση του ήχου από την αμερικανική κυβέρνηση σαν μέσο επιβολής και βασανιστηρίων σε κρατουμένους, σε αιχμάλωτους πολέμου σε στρατόπεδα ανα το κόσμο. Η μπάντα του όπως είπε, έχασε τη δίκη στην προσπάθειά τους να σταματήσουν αυτά τα εγκλήματα πολέμου.

"Το επιδιώξαμε σε μια πορεία λίγων ετών και πιστεύω πως είναι ένα έγκλημα".


Ο Morello ανήκει σε ένα γκρουπ ανθρώπων, μια ομάδα πίεσης που ορμητήριο της έχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ομάδα αυτή λέγεται Reprieve και με την παρουσία της εκπροσωπεί και μάχεται για τα δικαιώματα των κρατουμένων στον κόλπο του Γκουαντάναμο (στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου νοτιοανατολικά της Κούβας). Σκοπός είναι να ενωθούν πολλοί μουσικοί , σε μια κοινή γραμμή διαμαρτυρίας για το πως η μουσική τους, χρησιμοποιείται από την αμερικανική κυβέρνηση και από τον στρατό.

Ο πρώην διοικητής στο Ιράκ, υπολοχαγός Gen Ricardo Sanchez έγραψε σε ένα ημερολογιακό σημείωμα στις 14 Σεπτεμβίου 2003 οτι η μουσική παίζεται δυνατά "για να δημιουργηθεί φόβος και να αποπροσανατολίζονται οι κρατούμενοι και έτσι με αυτόν τον τρόπο να παρατείνεται το σοκ της αιχμαλωσίας". Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι είναι παραδεκτό και επισήμως.

Nine Inch Nails, Metallica, AC/DC, Eminem, Bruce Springsteen ακόμα και οι συνθέτες του Sesamy Street είναι μεταξύ πολλών άλλων καλλιτεχνών που έχουν την "κατάρα" οι μουσικές τους να παίζονται για 16 ώρες την ημέρα στη διαπασών ακόμα και με ακουστικά, στα αυτιά των καλυμμένων με κουκούλα κεφαλιών στα στρατόπεδα αιχμαλώτων σύμφωνα με το Reprieve.

Οι ομάδες δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο γιόρτασαν την εκλογή του νέου προέδρου της Αμερικής, και τη φυγή του επερχόμενου Μπους. Ήταν μια ελπίδα να τελειώσουν τα βασανιστήρια ίσως και να κλείσουν και τα στρατόπεδα αιχμαλώτων. Αλλά δύο χρόνια αργότερα 173 κρατούμενοι συνεχίζουν να υποφέρουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει την απορία γιατί δεν κλείνουν τελικά τα κέντρα βασανιστηρίων στον κόλπο του Γκουαντάναμο, την απάντηση έρχεται να την δώσει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Κολούμπια, Μάθιου Γουάξμαν:

"Ο Ομπάμα έχει μάθει πια ότι δεν μπορεί να κλείσει το Γκουαντάναμο χωρίς την συνεργασία του Κογκρέσου και των άλλων χωρών, και αυτή η επιπλέον στήριξη δεν έρχεται".



Ο κιθαρίστας των Rage Against The Machine λέει πως δεν περιμένει από έναν πρόεδρο με τη μαγική χρυσόσκονη να τα φτιάξει όλα και προσθέτει:

"Είναι στο χέρι όλων των ανθρώπων να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας... Η αλλαγή θα συμβεί επειδή εσύ και εγώ και οι άνθρωποι στην εκάστoτε εποχή, στο κάθε μέρος θα ξεσηκωθούμε για να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας".



Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθείσετε ΕΔΩ

No comments: